Laxburgare m tomat rajta
Svenska folkets bästa recept
Alla bär vi på ett favoritrecept. Nu vill Expressen samla svenska folkets bästa recept och göra dig till Getingkock. Veckans Getingkock Erika Varga bjuder på laxbiffar med tomatraita.
Veckans getingkock
Namn: Erika Varga Persson. Ålder: 41. Familj: Barnen Angelica, 16, och Simon, 8 Bor: Västerås. Jobbar: Som fritidspedagog. Om receptet: Jag tyckte att vanliga hamburgare kändes trista och började laborera lite i köket. Jag fastnade för fisk och piffade upp med lite indiska influenser. Det blev ett bra alternativ till McDonald's, tycker jag. Rätten går snabbt att laga och är både god och nyttig.
Laxbiffar med tomatraita
Getingkock: Erika Varga, Västerås INGREDIENSER (4 port) 400 g laxfilé, skinn- och benfri 1 schalottenlök 1 tsk salt 1 1/2 krm vitpeppar 1 tsk färsk ingefära 1/2 påse (20 g) garam masala (indisk kryddblandning) rivet skal av en lime 1 msk potatismjöl cirka 1/2 dl matlagningsyoghurt Tomatraita 1 stor tomat 1 1/2 dl matlagningsyoghurt 1 pressad vitlöksklyfta 1/2 tsk mald spiskummin 1/2 tsk salt
Så gör du:
1. Börja med raitan: Hacka tomaten och blanda med resten av ingredienserna i en skål. Låt stå cirka 1/2 timme så att smakerna blandar sig. 2. Mixa laxen till färs i en mixer. 3. Skala och finhacka löken och pressa vitlöken. 4. Blanda löken med fiskfärsen i en skål. 5. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda till en jämn färs. 6. Forma små biffar och stek dem i smör, cirka 2 minuter på var sida. 7. Servera laxen med basmatris, tomatraita och frästa wokgrönsaker. Supergott, smalt och lättfixat. De här kryddiga laxbiffarna med svalkande yoghurtsås är hemlagad fast food när den är som bäst."