Pumpkärnebröd
25 g jäst
5 dl kallt vatten
4 dl rågsikt
8 dl vetemjöl
2 tsk salt
2 msk olivolja
2 dl pumpakärnor
Så här gör du
Bra att veta när du ändrar antalet portioner
Detta recept är gjort för 1 bröd portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.
Rör ut jästen med vattnet i en degbunke. Tillsätt rågsikt och 3/4 av vetemjölet, arbeta degen ca 5 minuter. Låt den jäsa övertäckt med bakduk ca 1 timme.
Tillsätt salt, olja, pumpakärnor och nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och arbeta ev i resten av mjölet. Forma degen och sno den till en lång längd ca 40 cm,eller lägg bara,. lägg den på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250ºC.
Pensla degen med vatten och strö på pumpakärnor. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter. Låt brödet svalna på galler.