Publicerad 2013-11-20 11:42:00 i Allmänt
Vinnare av pizza kiten
Ett stort Grattis till er
Elin Carlsson
Veronika Haas
Graham Miles
Publicerad 2013-11-04 10:24:49 i varmrätter
1 st skiva kantskuret vitt bröd
500 g kycklingfärs
1 st litet ägg
4 msk mjölk
50 g parmesanost, riven
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
0,5 st citron, rivet skal (1 msk)
1 msk pressad citron
2 msk olivolja, till stekning
Servering
lite pressad, kokt grön tagliatelle, hyvlad parmesanost
Tillagning
1. Lägg brödet i blöt i 1 dl kallt vatten 5 minuter. Ta upp och krama ur det och blanda med köttfärs, ägg och mjölk.
2. Arbeta färsen väl och blanda med parmesanost, salt och peppar.
Smaksätt färsen med rivet citronskal och citronsaft.
3. Forma till bullar och stek i olivolja. Pressa lite citronsaft över dem och servera med nykokt tagliatelle och riven parmesanost.
Publicerad 2013-11-04 10:22:00 i bröd
25 g jäst
5 dl kallt vatten
4 dl rågsikt
8 dl vetemjöl
2 tsk salt
2 msk olivolja
2 dl pumpakärnor
Så här gör du
Bra att veta när du ändrar antalet portioner
Detta recept är gjort för 1 bröd portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.
Rör ut jästen med vattnet i en degbunke. Tillsätt rågsikt och 3/4 av vetemjölet, arbeta degen ca 5 minuter. Låt den jäsa övertäckt med bakduk ca 1 timme.
Tillsätt salt, olja, pumpakärnor och nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och arbeta ev i resten av mjölet. Forma degen och sno den till en lång längd ca 40 cm,eller lägg bara,. lägg den på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250ºC.
Pensla degen med vatten och strö på pumpakärnor. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter. Låt brödet svalna på galler.