erikavargasmat.blogg.se

Vill sprida mat och bakrecept till andra med matintresse. Jag vill ge er inspiration och hjälp med hur man lyckas i köket såväl till vardags som till fest.

Kola formar

Publicerad 2012-12-13 09:57:00 i bakverk

Ingredienser

3 dl vetemjöl

3 msk socker

100 g Smör

1 ägg

fyllning:

2 dl socker

1 dl sirap

2 dl Vispgrädde

100 g Smör

2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker


Gör så här

Blanda ingredienserna till de-gen för hand eller kör i mat-beredare. Tryck ut degen i små metallformar och ställ dem sedan i frysen en stund så blir de extra möra vid gräddning. Grädda pajformarna i 200° i 15 minuter och låt dem svalna. Blanda alla ingredienserna till fyllningen utom vaniljsockret i en kastrull. Koka kolan på svag värme i 30-45 minuter. Gör ett kulprov. Rör ned vaniljsockret. Häll upp kola-smeten i de kalla små pajformarna. Servera så fort de svalnat eller ställ undan dem tills servering. Förvara svalt.

Chokladtryffel med vanilj och citrus

Publicerad 2012-12-13 09:31:00 i bakverk


1 st citron rivet skal
1 dl vispgrädde
1 tsk honung
1/2 vaniljstång
200 gram vit choklad


Tillgarnering

200 gram vit choklad

Gör så här

1. Skrapa ut fröna ur vaniljstången. Koka upp dem tillsammans med citronskal, grädde och honung. Låt dra ca 15 min.
2. Finhacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädden igen. Sila den över chokladen. Rör tryffelsmeten slät. Låt stelna i kylen ca 1 timme.
3. Rulla kulor av tryffeln och ställ kallt.
4. Grovhacka chokladen till garnering. Smält den försiktigt i vattenbad, låt svalna något. Doppa tryfflarna i chokladen och lägg dem på galler med bakplåtspapper under.
Låt chokladen stelna































www.kryddan.nu

Publicerad 2012-12-10 11:35:12 i bakverk

Åk gärna till Sala och upptäck Kryddan som tillhandlahåller en massa roliga saker till vardags och till fest
teer, kryddor hembakat bröd ..mm
 
En massa roliga present tips!!!

Saffran cupcakes med lemoncurd topping

Publicerad 2012-12-09 14:39:00 i bakverk

3 ägg
2,5 dl strösocker
100 g smör
1 dl mjölk
0,5 g saffran
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
0,5 apelsin, finrivet skal

Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och blanda med mjölk och saffran. Blanda ihop de torra ingredienserna. Rör ihop äggvispet med mjölkblandningen och de torra ingredienserna samt det rivna apelsinskalet.


Fyll cupcakesformar till 2/3 och grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter på 175 grader. Låt svalna

Topping

100gram smör
2 ägg
2 dl socker
2 citroner saft och skal

1. Finriv citronskalet och pressa ur saften ur citronerna. Koka upp citronskal och citronsaft, 1 dl socker och smör tills allt löst sig. Låt svalna lite.

2. Vispa ägg och 1 dl socker poröst och blanda med citronkrämen. Sjud på svag värme tills krämen tjocknar. Den får inte koka.

3. Häll upp på rena burkar, låt svalna och sätt på lock. Förvara i kylskåp. Hållbarheten är 10-12 dagar.

Mjuk pepparkaka utan ägg

Publicerad 2012-12-04 10:08:00 i bakverk

4 1/2 dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 tsk bikarbonat
3 tsk pepparkaskrydda alt 2 tsk av kanel,ingefära och 1/2 tsk nejlika
100 gram smält smör
3 msk lingonsylt
3 dl mjölk

Häll alla torra ingredienserna i en skål
ha i lingon, smöret och mjölken
Rör om 
Smöra och bröa en form och häll i smeten
Grädda ca 1 timme på 175 grader


Om

Min profilbild

Matmamma

Hej alla matbloggare! Erika Varga-Persson heter jag ,är 49 år , gift med Mikael, har två underbara barn, som heter Angelica och Simon. Jag har ett brinnande intresse för matlagning och bakning. Spenderar mer än gärna tid i köket med att leka fram och prova nya recept. Min ambition är att ge dig som läsare kunskaper och framför allt modet att våga testa nya råvaror,smaker och tekniker. Har efter mycket efterfrågan från vänner och bekanta nu beslutat mig för att starta upp en blogg där jag med jämna mellanrum kommer att lägga ut recept på maträtter och bakverk.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela