Denna soppa förkommer i många varianter, men jag gör den på mitt vis, man kan ändra den lite efter årstiden och vad som finns i tillgång på grönsaksmarknaden till ett bra pris
1 kartong kideneybönor
150 gram tärnat sid fläsk alt bacon
2 msk oliv olja
1 stor hackad gullök
2 tärnade morötter
2 större tärnade potatisar
1 tärnad blad selleri
1 hackad vitlöks klyfta
1 msk tomat pure
2 lit kött buljong
300 gram strimlad vitkål
en bukett av persilja, timjan och persiljestjälkar som binds ihop med garn.
1 dl mindre soppmakaroner
Hyvlad parmesan till serveringen
Stek sidfläsket i oljan.
Tillsätt grönsakerna utom vitkålen och låt det fräsa med en stund.
Ha i tomatpuren, och kryddbuketten.
Häll på buljongen och låt koka ca 15 minuter,
ha i vitkålen och koka ytterligare 5 minuter.
Ha i bönorna och makaronerna.
Koka ytterligare ca 15 minuter.
Serveras med riven eller hyvlad parmesan ost.
Enkelt festbröd
7 dl vatten , 37 grader
1 paket jäst
1 msk salt
2 msk socker
10-12 dl vetmjöl
Smula jästen i en i en bunke
Slå på det finger varma vattnet, ha i salt och sockret
Rör ihop allt
Ha i mjölet i omgångar och arbeta för hand tills det släpper bunkens kant eller med maskin
Låt jäsa med bak duk ca 1 timme
Knåda degen
Forma till en limpa eller bullar
Låt jäsa ytterligare 30 minuter
Sätt ugnen på 275 grader
ställ ner tempraturen när du sätter in brödet till 200 grader
Gräddas i ugn på 200gr i ca 30 min
Pensla brödet med vatten innan du sätter in brödet då får fin och knaprig yta
Gott till den goda ungerska herde soppan eller den ungerska köttgrytan pörkölt
Gulaschsoppa (Ungerska herde soppa)
600 gram högrev
2 msk olja
2 mindre gullökar
2 vitlöks klyftor
5 potatisar
3 morötter
10 dl buljong kött eller grönsak
3 msk tomatpure
2 msk paprika pulver
1/2 tsk mald kummin
1 tsk mejram
1 tsk salt
1 /2 tsk svartpeppar
1/2 chili frukt
Tärna grönsakerna i bitar och lägg dem i en skål.
Tärna köttet i små kuber och fräs det i oljan.
Tillsätt tomatpuren, paprika pulvret ,den pressade vitlöken, chilin, och de andra kryddorna.
Häll på buljongen och låt köttet koka mört ca 1 1/2 timme.
Soppan serveras med ett gott surdegs bröd och en klick gräddfil.
Snabba filmjölkslimpan
31/2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl grahams mjöl
1 dl råg mjöl
1 dl vetekross
1 dl russin
2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
3 msk lingon sylt
1 dl sirap
1 tsk fänkålskrydda mald
5 dl filmjölk
Blanda samman alla torra íngredienserna.
Ha i sylten ,russin, filmjölken och sirapen.
Rör ihop.
Häll allt i en bakplåts klädd avlång kakform ca 1 1/2 liter.
Grädda ca 50-60 min på 175 grader.
Känn med en sticka när brödet är klart.
Blir mycket saftig och är jätte god attäta med ost.
Ungersk köttgryta även kallad pörkölt
Ingredienser
600 gr högrev
2 gullökar
1 msk pulver paprika
2 gullökar
1 msk pulver paprika
1 röd paprika
1/ 2 dl tomatpure
2 pressade vitlökar
1 tsk mald kummin
3 -5 dl vatten
1 köttbuljong tärning
1/2 tsk salt
1 röd chili hackad
1/ 2 dl tomatpure
2 pressade vitlökar
1 tsk mald kummin
3 -5 dl vatten
1 köttbuljong tärning
1/2 tsk salt
1 röd chili hackad
Tillagning
Hacka lök, och vitlök. Lägg hacket i en ugnsggryta som tål värme. Sätt i paprika pulvet, tomatpure, chili, paprikan i bitar,kummin, vatten, salt och smula i buljong tärningen. Lägg o köttet som skurits i 3 cm stora bitar. På med locket och stek i ugnen ca 1 1/2 timme på 175 grader. Späd mer mer vatten om det skulle bli för tjockt. Vill man kan man tillsätta potatis i bitar ca 20 minuter innan grytan är klar men då måste man späda med mer vatten. Annars serveras grytan med nokedli(ungersk klimp), ris eller ett gott bröd
Hacka lök, och vitlök. Lägg hacket i en ugnsggryta som tål värme. Sätt i paprika pulvet, tomatpure, chili, paprikan i bitar,kummin, vatten, salt och smula i buljong tärningen. Lägg o köttet som skurits i 3 cm stora bitar. På med locket och stek i ugnen ca 1 1/2 timme på 175 grader. Späd mer mer vatten om det skulle bli för tjockt. Vill man kan man tillsätta potatis i bitar ca 20 minuter innan grytan är klar men då måste man späda med mer vatten. Annars serveras grytan med nokedli(ungersk klimp), ris eller ett gott bröd
www.ungerskmat.se där finns klimpsikt att köpa för att göra nokedli recept finns på min sida
Utkast: Oct. 23, 2012
Handla 24 har mycket bra bläckpatroner och toners till mycket förmånliga priser
Kolla själva
http://www.24.se/mobiltillbehor-c-127-1.aspx
Kolla själva
http://www.24.se/mobiltillbehor-c-127-1.aspx
Utkast: Oct. 23, 2012
http://www.24.se/mobiltillbehor-c-127-1.aspx
Kryddig viltgryta
800 gram högrev av vilt kött älg, hjort eller annat kött, går även med nöt 2 msk olja 1 kött buljong 2 dl röd vin alt vatten 1 strimlad purjolök 1 pressad vitlök 2 msk tomat pure 2 krm kardemumma 1/2 kanel stång 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar 2 msk vetemjöl 2 dl cream fraiche 2 st strimalde röda paprikor Skär köttet i strimlor Stek köttet i en gryta i oljan, tillsätt kryddorna och låt det fräsa med lite Smula ner buljongen och späd med vinet alt vattnet Sjud under lock ca 50 minuter Tillsätt purjolöken, tomatpuren, salt och peppar Rör ut mjölet i cream fraichen och ha ner det i grytan Sjud allt i ca 10 minuter Lägg i paprikan sjud ytterligare 5 min Serveras med Jordnötter ananas Ris mango chutney
Kaiserschmarren på mitt vis
2 äggvitor
2 dl vetemjöl
1 nypa salt
50 gram russin i rom
2 äggulor
2 dl grädde
Smör att klicka ut i långpanna
servering
Färsk frukt och glass
Puder socker att strö över
Vispa ägg vitorna hårt
Blanda samman alla andra ingredienserna utaom smöret
Vänd försiktigt ner vitorna i smeten
häll allt i långpannan som smorts med smöret
Grädda 10 min på 225 gr
Vänd sedan kakan och grädda lika länge på andra sidan
Skär i bitar
Serveras med frukt och glass
2 dl vetemjöl
1 nypa salt
50 gram russin i rom
2 äggulor
2 dl grädde
Smör att klicka ut i långpanna
servering
Färsk frukt och glass
Puder socker att strö över
Vispa ägg vitorna hårt
Blanda samman alla andra ingredienserna utaom smöret
Vänd försiktigt ner vitorna i smeten
häll allt i långpannan som smorts med smöret
Grädda 10 min på 225 gr
Vänd sedan kakan och grädda lika länge på andra sidan
Skär i bitar
Serveras med frukt och glass
Curry räkor
300 gram/färska räkor, råvikt
ca 800 gram
1 liten scharlottenlök
1 msk olja
1/2 tsk curry
1 msk vetemjöl
2 msk tomatpure
1/2 chili frukt
2 dl grädde
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
3 msk hackad persilja
Serveras med ris eller rostat bröd
Rensa räkorna
Skala och hacka löken fint
Stek det i oljan,tillsätt curry,chilin och tomatpuren
Strö över mjölet,och späd med grädden,
låt koka ca 3 minuter
Krydda med salt och peppar, ha sist i räkorna som får värmas med i såsen
Strö över persilja serveras direk!!
Festligt gott och enkelt!!
Rotsaksgratäng med fetaost och bacon
800 gram potatis
200 gram morötter
1 stor palsternacka
100 gram färsk spenat
1 paket bacon
125 gram feta ost
3 ägg
2 dl matgrädde
2 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
Värm ugen till 175 grader.
Skala och skär potatis, morötter och palsternacka i bitar.
Koka allt ca 3 minuter ,halvmjukt.
Stek baconet i en varm panna, skär i mindre bitar.
Smörj en ugnsfast form med smör.
Varva rotsaker, spenat,bacon och ost.
Avsluta med ett rotsakslager.
Blanda samman ägg, mjölk, grädde salt och peppar.
Häll det över.
Gratinera ca 40 minuter.
Fiskbiffar
10 stycken
400 gram torsk färsk eller fryst
1 ägg
1 liten lök
1/2 chili
3 msk ströbröd
1 tsk citron peppar
2 msk persilja
alt koriander
1 tsk ört salt
Sås
2 dl cream fraiche
1/2 tsk citron peppar
skal av en halv citron
lite saft av citronen
och en nypa salt
Tillbehör
Pressad potatis citron klyfor och kall citron sås
Mixa fisken ,löken och persiljan i en mixer
Blanda ner ägg, ströbröd, chlin, och de andra kryddoena
Forma biffar med vatten sköljda fingrar
Stek biffarna gyllene i smör 4 min på varje sida
Serveras med pressad potatis och citron sås
Apelsinmuffins med tryffel
ca 13–15 st
Tid: ca 45 min
175 g smör
2 dl socker
2 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1/2 apelsin, saft och skal
Chokladtryffel:
2 msk grädde
75 g finhackad choklad av bra kvalitet
rivet skal av 1/2 apelsin
Garnering:
kumquater eller passande strössel, godis el dyl
florsocker
1. Börja med tryffeln. Hetta upp grädden i en kastrull, rör ner chokladen försiktigt tills all choklad smält. Låt stelna i rumstemp och rulla kulor som läggs på fat. Förvara i kyl.
2. Rör smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i smeten. Rör om och blanda ner apelsinsaft och skal försiktigt.
3. Fördela smeten till 2/3 i stadiga formar, t ex aluminiumformar eller stadiga muffinsformar. Tryck ner en tryffel i varje. Grädda i 200° ca 15 min. Låt svalna. Garnera och sikta florsocker över.
Tid: ca 45 min
175 g smör
2 dl socker
2 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1/2 apelsin, saft och skal
Chokladtryffel:
2 msk grädde
75 g finhackad choklad av bra kvalitet
rivet skal av 1/2 apelsin
Garnering:
kumquater eller passande strössel, godis el dyl
florsocker
1. Börja med tryffeln. Hetta upp grädden i en kastrull, rör ner chokladen försiktigt tills all choklad smält. Låt stelna i rumstemp och rulla kulor som läggs på fat. Förvara i kyl.
2. Rör smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i smeten. Rör om och blanda ner apelsinsaft och skal försiktigt.
3. Fördela smeten till 2/3 i stadiga formar, t ex aluminiumformar eller stadiga muffinsformar. Tryck ner en tryffel i varje. Grädda i 200° ca 15 min. Låt svalna. Garnera och sikta florsocker över.
Grillade frukt spett med passionerad sås
Grillade fruktspett med passionerad sås
Av Erika Varga Persson. Delfinalist i Årets Hemmakock 2009.
4 port.
ca 15min
Ingredienser
1 st banan
1 st mango(s)
1 st kiwi(s)
8 st jordgubbar
Sås
3 st äggula(or)
3 msk florsocker
2 dl vispgrädde
2 msk rom
2 st passionsfrukt(er)
Tillagning
1. Skär frukten i lagom bitar så att de kan trädas på spett
2. Träd frukten på de fyra spetten
3. Grilla ca 5 minuter på grill
4. Vispa äggulorna och socker vitt.
Vispa grädden separat och ha det i äggblandnigen.
5. Rör i romen och de ur gröpta passions frukterna
Servera såsen till frukten
Foto: Emma Mattsson
Smördegsrulle med pikant färs
500 gram nöt eller vilt färs
2 msk olivolja
1 gullök
2 vitlöks klyftor
2 ägg
1 tsk dijonsenap
1/2 dl hackad persilja
2 krm timjan
2 krm oregano
1 tsk paprika pulver
1/2 chili hackad
8 cornichons små gurkor i lag
salt och peppar eft egen smak
1 dl västerbotten ost
Pensling
1 äggula
Fräs löken i oljan tillsätt färsen och låt den fräsa med tills den fått fin färg.
Pressa i vitlöken, dijonsenapen, persiljan ,chliln , och tillsätt kryddorna
Låt puttra ca 5 min skulle det vara för torrt i pannan ha i lite vatten.
ha i äggen och rör om
Låt allt kallna
Kavla ut smördegen, fördela färsen på degen peta ner gurkorna och rulla ihop
Lägg rullen på ett bakplåts papper ,pensla med ägg
Strö på västerbotten ost
Grädda i ugnen på 225 grader ca 20 minuter
Serveas med en god tomat och lök sallad
2 msk olivolja
1 gullök
2 vitlöks klyftor
2 ägg
1 tsk dijonsenap
1/2 dl hackad persilja
2 krm timjan
2 krm oregano
1 tsk paprika pulver
1/2 chili hackad
8 cornichons små gurkor i lag
salt och peppar eft egen smak
1 dl västerbotten ost
Pensling
1 äggula
Fräs löken i oljan tillsätt färsen och låt den fräsa med tills den fått fin färg.
Pressa i vitlöken, dijonsenapen, persiljan ,chliln , och tillsätt kryddorna
Låt puttra ca 5 min skulle det vara för torrt i pannan ha i lite vatten.
ha i äggen och rör om
Låt allt kallna
Kavla ut smördegen, fördela färsen på degen peta ner gurkorna och rulla ihop
Lägg rullen på ett bakplåts papper ,pensla med ägg
Strö på västerbotten ost
Grädda i ugnen på 225 grader ca 20 minuter
Serveas med en god tomat och lök sallad
Oxfile på ungerskt vis
800 gram oxfile
2 msk olja
100 gram rökt sidfläsk
200 gram gåslever, kan dock uteslutas kan ersättas med kyckling lever
200 gram champinjoner
100 gr ärtor
200 gram grön paprika
1 ask körsbärs tomater
3 scharlotten lökar
1 tsk salt
2 krm grov malen svart peppar
1/2 tsk röd paprika
Garnering
Grön jalapeno/ röd chili skurna i rundlar som läggs på köttet
Hacka löken och bryn det i oljan
Ha i det tärnade sidfläsket och låt det brynas med löken
Ha i de den skivade svampen, ärtorna, delade tomaterna och den skurna skurna paprikan
Dofta på paprikapulver och salt och peppar
Låt allt sjuda samman till en mustig sås ca 15 minuter
Tärna gåslevern i små bitar och stek den gyllene i olja
salta och peppra
Skär filen i 2 cm bitar, grilla den alt stekt den i panna tills den är rosa eller som du själv vill ha den
Salta och peppra
Lägg upp köttet på ett fat , häll ragun vid sidan om fatet, häll levern på den andra sidan av fatat
Serveras med hasselbacks potatis och en salllad
2 msk olja
100 gram rökt sidfläsk
200 gram gåslever, kan dock uteslutas kan ersättas med kyckling lever
200 gram champinjoner
100 gr ärtor
200 gram grön paprika
1 ask körsbärs tomater
3 scharlotten lökar
1 tsk salt
2 krm grov malen svart peppar
1/2 tsk röd paprika
Garnering
Grön jalapeno/ röd chili skurna i rundlar som läggs på köttet
Hacka löken och bryn det i oljan
Ha i det tärnade sidfläsket och låt det brynas med löken
Ha i de den skivade svampen, ärtorna, delade tomaterna och den skurna skurna paprikan
Dofta på paprikapulver och salt och peppar
Låt allt sjuda samman till en mustig sås ca 15 minuter
Tärna gåslevern i små bitar och stek den gyllene i olja
salta och peppra
Skär filen i 2 cm bitar, grilla den alt stekt den i panna tills den är rosa eller som du själv vill ha den
Salta och peppra
Lägg upp köttet på ett fat , häll ragun vid sidan om fatet, häll levern på den andra sidan av fatat
Serveras med hasselbacks potatis och en salllad
Valnöts kakor
30 kakor
100gram valnötter
75 gram dajm
100gram smör
1/2 dl strösocker
1dl muskovardo socker
1 krm salt
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1ägg
Hacka nötterna och dajmen grovt
Rör ihop smöret med allt annat utom ägget
Ägget röres i sist
Forna en rulle ca 8 cm i diameter
vira in i plast folie
Skär 1 cm breda bitaroch lägg på klädd plåt4grädda i 10 min på 200 grader
SÅÅÅÅÅÅÅ GODA.......
100gram valnötter
75 gram dajm
100gram smör
1/2 dl strösocker
1dl muskovardo socker
1 krm salt
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1ägg
Hacka nötterna och dajmen grovt
Rör ihop smöret med allt annat utom ägget
Ägget röres i sist
Forna en rulle ca 8 cm i diameter
vira in i plast folie
Skär 1 cm breda bitaroch lägg på klädd plåt4grädda i 10 min på 200 grader
SÅÅÅÅÅÅÅ GODA.......
Nytto bröd
25 stycken bullar
1 dl linfrön
1 dl rågkross
1 dl vetekli
1/2 dl pumpa kärnor
1 dl grovt rågmjöl
1 msk salt
5 dl vatten
50 gr jäst
75 gram smör
2 dl mjölk
3 msk äppelmos
16 dl vetemjöl
Blanda samman linfrö,pumpakärnor,kross,vetekli och rågmjöl i en kastrull
Tillsätt vattnet och saltet koka en gröt och låt svalna
Smält smöret i en kastrull, blanda ner mjölken och värm till 37 grader
Smula ner jästen i en bunke
häll i smör och mjölkblandningen
Blanda ner gröten,tillsätt äppelmoset och mjöl tills degen blir kladdfri
ARBETA CA 10 MINUTER
Jäs ca 45 min
Knäda degen och tag ut 25 bullar, lägg på bakplåts papprad plåt
Jäs ytterligare 30 min
Gräddas på 225 gr i 20 min
Tävlingar
Kommer att ha tävlingar ibland med små priser som kan vara bra att ha i köket,och i hushållet
Langos
Langos kommer ursprungligen från Ungern och är ett friterat bröd
Serveras med gräddfil,räkor, riven ost, hackad lök, hackad skinka, puder socker eller som i all enkelhet i
Ungern penslas enbart med vitlöks olja sen äter man det direkt
Recept
25 gram jäst
3 dl vatten
1 större modell kokt potatis
6-7 dl vetemjöl
1 tsk salt
Friteringen
Olja dock ej olivolja
Vitlöks olja
3 pressade vitlöks klyftor
1 dl neutral olja
Fyllning
3 dl gräddfil alt cream fraiche
1 hackad rödlök
200 gram skalade räkor
Rör ut jästen i vattnat
Tillsätt saltet
Riv i den kokta potatisen, tillsätt vetemjölet,
arbeta till en smidig ganska lös deg
Låt jäsa ca 40 minuter
Tag upp degen på ett bakbord och dela degen i 16 bitar
kavla ut dem och låt dem jäsa ca 20 min
Hetta upp oljan till ca 180 grader
Tag upp en bröd bit och drag dem mellan fingrarna till en oval kaka
Lägg ner det i den heta olja
Fritera ca 3 min på varja sida
Låt svalna på galler
Pensla på av vitlöks oljan
ha på av fyllningen, klart att avnjutas
Serveras med gräddfil,räkor, riven ost, hackad lök, hackad skinka, puder socker eller som i all enkelhet i
Ungern penslas enbart med vitlöks olja sen äter man det direkt
Recept
25 gram jäst
3 dl vatten
1 större modell kokt potatis
6-7 dl vetemjöl
1 tsk salt
Friteringen
Olja dock ej olivolja
Vitlöks olja
3 pressade vitlöks klyftor
1 dl neutral olja
Fyllning
3 dl gräddfil alt cream fraiche
1 hackad rödlök
200 gram skalade räkor
Rör ut jästen i vattnat
Tillsätt saltet
Riv i den kokta potatisen, tillsätt vetemjölet,
arbeta till en smidig ganska lös deg
Låt jäsa ca 40 minuter
Tag upp degen på ett bakbord och dela degen i 16 bitar
kavla ut dem och låt dem jäsa ca 20 min
Hetta upp oljan till ca 180 grader
Tag upp en bröd bit och drag dem mellan fingrarna till en oval kaka
Lägg ner det i den heta olja
Fritera ca 3 min på varja sida
Låt svalna på galler
Pensla på av vitlöks oljan
ha på av fyllningen, klart att avnjutas
Höstlik paj med ugnsbakade grönsaker
Pajdeg
75 gram kallt smör
2 dl vetemjöl
2dl grahams mjöl
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk
Fyllning
1 liten zuccini
2 röda paprikor
1 rödlök
12 körsbärstomater
3 msk olivolja
1 vitlöks klyfta
2 tsk honung
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
färska timjan kvistar
1 näve svarta oliver
1 näve gröna oliver
150 g feta ost
Arbeta ihop degen
Kavla ut degen och lägg den i en pajform, vila kallt ca 40 minuter
Skiva zuccinin,skär paprikan i mindre bitar,klyfta löken ganska tunt och dela tomaterna
Ringla över oljan, honungen, pressa på vitlöken, timjamkvistar,strö över salt och peppar
Rosta allt i ugen ca20 minuter på 200 grader
Grädda pajskalet på 200 grader i 15 minuter,
ta ut formen ur ugnen ,lägg i grönsakerna, osten och oliverna,
Grädda yttreligare 10 minuter
Serveras som ensam vego rätt eller med något kallskuret kött som rostbiff kalkon pastrami eller något annat
75 gram kallt smör
2 dl vetemjöl
2dl grahams mjöl
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk
Fyllning
1 liten zuccini
2 röda paprikor
1 rödlök
12 körsbärstomater
3 msk olivolja
1 vitlöks klyfta
2 tsk honung
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
färska timjan kvistar
1 näve svarta oliver
1 näve gröna oliver
150 g feta ost
Arbeta ihop degen
Kavla ut degen och lägg den i en pajform, vila kallt ca 40 minuter
Skiva zuccinin,skär paprikan i mindre bitar,klyfta löken ganska tunt och dela tomaterna
Ringla över oljan, honungen, pressa på vitlöken, timjamkvistar,strö över salt och peppar
Rosta allt i ugen ca20 minuter på 200 grader
Grädda pajskalet på 200 grader i 15 minuter,
ta ut formen ur ugnen ,lägg i grönsakerna, osten och oliverna,
Grädda yttreligare 10 minuter
Serveras som ensam vego rätt eller med något kallskuret kött som rostbiff kalkon pastrami eller något annat
Rödvinbärskaka
Vinbärskaka
Denna kaka är jättegod att avnjuats med nybryggt kaffe till vardags och fest
Mer fördel görs den gärna dagen innan så att smakerna får gifta sig samman och att kakan får stå till sig
Recept
5oo gram smör
2 dl strösocker
11 dl vetmjöl
Fyllning
3 dl rödvinbärs sylt
Dekor
2 dl florsocker
1 1/2 msl vatten
50 gram skållad mandel
färska röda vinbär
pärlsocker
Sätt ugnen på 225 grader
Blanda samman smör,socker, och vetemjöl i en matberedare, till en smidig paj deg.
Dela degen i tre lika delar.
Kavla ut tre ganska tunna rundlar med hjälp av en tallrik 24 cm i diam, på bakplåts papper
Grädda rundlarna i 7 min var för sig
Låt svalna,innan bottnarna flyttas
Fördela sylten mellan två av bottnarna, och lägg ihop dem på ett fat
Lägg den tredje bottnen överst,
blanda florsocker och vatten och bred glasyren över
Strö en smal rand med florsocker runt ytterkantan och dekorera med mandlar och röda vinbär
Låt den stå i rumstemperatur tills nästa dag innan den ska ätas
Denna kaka är jättegod att avnjuats med nybryggt kaffe till vardags och fest
Mer fördel görs den gärna dagen innan så att smakerna får gifta sig samman och att kakan får stå till sig
Recept
5oo gram smör
2 dl strösocker
11 dl vetmjöl
Fyllning
3 dl rödvinbärs sylt
Dekor
2 dl florsocker
1 1/2 msl vatten
50 gram skållad mandel
färska röda vinbär
pärlsocker
Sätt ugnen på 225 grader
Blanda samman smör,socker, och vetemjöl i en matberedare, till en smidig paj deg.
Dela degen i tre lika delar.
Kavla ut tre ganska tunna rundlar med hjälp av en tallrik 24 cm i diam, på bakplåts papper
Grädda rundlarna i 7 min var för sig
Låt svalna,innan bottnarna flyttas
Fördela sylten mellan två av bottnarna, och lägg ihop dem på ett fat
Lägg den tredje bottnen överst,
blanda florsocker och vatten och bred glasyren över
Strö en smal rand med florsocker runt ytterkantan och dekorera med mandlar och röda vinbär
Låt den stå i rumstemperatur tills nästa dag innan den ska ätas
Fisksoppa från Kråkåsen
Recept för 4 personer
2 scharlottenllökar
2 msk kall pressad raps olja
2 vitlöks klyftor
1 msk curry
500 gram blomkål
3 potatisar
3 fiskbuljong tärningar
10 dl vatten
2 dl cream fraiche
400 gram lax, torsk
150 gram räkor utan skal
1/2 citron och raspet från den
GARNERING
Persilja
Skala och finhacka löken,
fräs löken mjuk i oljan
Pressa ner vitlöken och tillsätt curryn
Dela blomkålen i buketter,skala och skär potatisen i 1 cm stora bitar
Tillsätt blomkål,potatis, buljongtärningar,och vatten i kastrullen
låt koka ca 1o min under lock.
Tillsätt cream fraichen, och fisken som delats i 2 cm kuber.
Sjud soppan ca 5 min
Vänd ner räkorna spara några till garneringen
Häll upp soppan i tallrikar, garnera med räkor, persilja och rivet citron skal
Parmarullar Bella Italia
Recept till 12 rullar
2 scharlottenlökar
1 msk olivolja
1 dl vitt vin
1 msk tomatpure
1 krm vitpeppar
1/2 tsk salt
1/2 tsk sambal oelek
1 burk mascarpone ost
1 msk maizena mjöl
200 gram buffel mozarella
12 skivor Parma skinka
24 gröna sparrisar
1 dl hyvlad parmesan
Värm ugnen till 225 grader
Hacka löken fint, fräs den mjuk i oljan.
Tillsätt vinet,tomatpuren och sambal oeleken
Tillsätt osten och låt den smälta ner i såsen
red av med lite maizena mjöl
smaka av med sal, peppar och italiensk sallads krydda
Skiva mozzarellan, rulla in två sparissar och mozzarella i varje skinka
Smörj en form
Lägg såsen på botten, sen skinkrullarna
Hyvla parmesan över och gratinera tills det fått fin färg, ca 10 min
Serveras med ris och en god tomat och lök sallad