erikavargasmat.blogg.se

Vill sprida mat och bakrecept till andra med matintresse. Jag vill ge er inspiration och hjälp med hur man lyckas i köket såväl till vardags som till fest.

Schweizernöts kaka

Publicerad 2013-02-15 09:58:00 i bakverk

2ägg
3 dl strösocker
100gr hackad mandel
1 1/4 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
100 gr smält smör

Vispa ägg och socker vitt
Tillsätt mjöl, mandel och vaniljsocker
Ha till sisi i smöret
Blanda om
Häll i en bröad form ca 24 cm i diameter
grädda ca 25- 30 min

Topping

200 gr schweizernöt
7 msk vispgrädde
1 msk smör

När tårtbottnen kallnat
Gör toppingen
Värm grädden ,ha i chokladen och tillsist smöret
Häll toppingen på kakan
låt svalna och servera gärna med grädde


Bild kommer sen

Fisk och skaldjursgryta med aioli

Publicerad 2013-02-08 08:30:00 i varmrätter

 
Ingredienser Fisk- och skaldjursgryta 1 kilo blåmusslor 1 hummer (450 g) 500 g räkor med skal 300 g laxfilé utan skinn och ben 300 g torskfilé eller annan vit fisk, MSC- eller Kravmärkt 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 1/2 kruka timjan 1 bit ingefära (ca 25 g) 1 röd chili (t ex spansk peppar) 1 msk + 1 msk olivolja 2 dl + 2 dl torrt vitt vin 1 dl vatten 1 burk krossade tomater (400 g) 1 burk kokosmjölk (400 ml) 2 tsk råsocker 1 tsk + 1/2 tsk + 1/2 tsk salt 1 krm + 1 krm nymald svartpeppar 2 röda paprikor 200 g skogschampinjoner 250 g broccoli (250 g) 2 msk + 1 msk smör 6-8 pilgrimsmusslor Gör så här 1. Skrubba musslorna noga. Släng bort de som är trasiga och de som inte stänger sig när de knackas i köksbänken. Skala hummern och ta ut kött ur klor och stjärt. Skala räkorna. Ställ skaldjuren i kylen till servering. 2. Skala och finhacka lök och vitlök. Hacka timjanen. Skala och riv ingefäran. Kärna ur och strimla chilin. 3. Fräs lök, vitlök och timjan i 1 msk olja i en gryta. Tillsätt musslorna och häll över 2 dl vin och vattnet. Koka under lock tills musslorna öppnats. Ta upp musslorna med hålslev, släng de som fortfarande är slutna. Ta hälften av musslorna ur sina skal, låt resten vara kvar i skalen. Ställ musslorna i kylen. 4. Sila buljongen och häll tillbaka i den rengjorda grytan. Tillsätt tomatkross, ingefära, chili och kokosmjölk. Låt sjuda under lock ca 30 min. Krydda med råsocker, 1 tsk salt och 1 krm peppar. 5. Kärna ur och skär paprikan i trekanter. Ansa och skär svampen i fjärdedelar. Bryt broccolin i små buketter och skiva stjälken. 6. Fräs paprika och broccoli i 1 msk olja ca 5 min. Ta upp på ett fat. Stek svampen i 2 msk smör ca 3 min. Blanda med grönsakerna. Krydda med 1/2 tsk salt. 7. Sätt ugnen på 125 grader. Skär fisken i tärningar. Lägg i en ugnssäker form. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Häll över 2 dl vin. Koka fisken mitt i ugnen ca 15 min. Stek pilgrimsmusslorna i 1 msk smör 1 minut på varje sida. 8. Häll spadet från fisken i soppan. Vänd ner grönsaker, fisk, musslor, hummer och räkor i soppan och servera. Aioli 2 st äggulor 1-2 tsk citron, pressad eller vitvinsvinäger 1 dl olivolja 1 dl rapsolja 2-4 st vitlöksklyftor, pressade 1-2 krm salt Tillagning Vispa ihop gulor och citronsaft. Tillsätt oljorna droppvis under kraftig vispning. Smaka av med vitlök och salt

Lakrits pannacotta med hallon coulis

Publicerad 2013-02-01 15:00:26 i desserter

3 dl vispgrädde 1 gelatin blad 2 msk strösocker 1/2 tsk lakrits pulver Garnering 2 dl hallon 2 msk strösocker Gör så här Värm upp grädde och socker Tillsätt lakrits pulver och geletin bladet som först legat i kallt vatten ca 5 minuter. Häll opp i 4 glas ställ kallt ca 4 timmar Mosa samman hallon och socker Serveras till pannacottan lägg sedan på ngt hallon för garnityr samt citron meliss

Om

Min profilbild

Matmamma

Hej alla matbloggare! Erika Varga-Persson heter jag ,är 49 år , gift med Mikael, har två underbara barn, som heter Angelica och Simon. Jag har ett brinnande intresse för matlagning och bakning. Spenderar mer än gärna tid i köket med att leka fram och prova nya recept. Min ambition är att ge dig som läsare kunskaper och framför allt modet att våga testa nya råvaror,smaker och tekniker. Har efter mycket efterfrågan från vänner och bekanta nu beslutat mig för att starta upp en blogg där jag med jämna mellanrum kommer att lägga ut recept på maträtter och bakverk.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela