erikavargasmat.blogg.se

Vill sprida mat och bakrecept till andra med matintresse. Jag vill ge er inspiration och hjälp med hur man lyckas i köket såväl till vardags som till fest.

Minestronesoppa

Publicerad 2012-10-23 15:19:00 i förrätter

Denna soppa förkommer i många varianter, men jag gör den på mitt vis, man kan ändra den lite efter årstiden och vad som finns i tillgång på grönsaksmarknaden till ett bra pris
 
 
1 kartong kideneybönor
150 gram tärnat sid fläsk alt bacon
2 msk oliv olja
1 stor hackad gullök
2 tärnade morötter
2 större tärnade potatisar
1 tärnad blad selleri
1 hackad vitlöks klyfta
1 msk tomat pure
2 lit kött buljong
300 gram strimlad vitkål
en bukett av persilja, timjan och persiljestjälkar som binds ihop med garn.
1 dl mindre soppmakaroner
Hyvlad parmesan till serveringen
 
 
Stek sidfläsket i oljan.
Tillsätt grönsakerna utom vitkålen och låt det fräsa med en stund.
Ha i tomatpuren, och kryddbuketten.
Häll på buljongen och låt koka ca 15 minuter,
ha i vitkålen och koka ytterligare 5 minuter.
Ha i bönorna och makaronerna.
Koka ytterligare ca 15 minuter.
 
Serveras med riven eller hyvlad parmesan ost.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Enkelt festbröd

Publicerad 2012-10-23 15:04:51 i bröd

7 dl vatten , 37 grader
1 paket jäst
1 msk salt
2 msk socker
10-12 dl vetmjöl
 
 
Smula jästen i en i en bunke
Slå på det finger varma vattnet, ha i salt och sockret
Rör ihop allt
Ha i mjölet i omgångar och arbeta för hand tills det släpper bunkens kant eller med maskin
Låt jäsa med bak duk ca 1 timme
Knåda degen
Forma till en limpa eller bullar
Låt jäsa ytterligare 30 minuter
Sätt ugnen på 275 grader
ställ ner tempraturen när du sätter in brödet till 200 grader
 
Gräddas i ugn på 200gr i ca 30 min
 
Pensla brödet med vatten innan du sätter in brödet då får fin och knaprig yta
 
Gott till den goda ungerska herde soppan eller den ungerska köttgrytan pörkölt
 
 
 
 

Gulaschsoppa (Ungerska herde soppa)

Publicerad 2012-10-23 14:46:00 i varmrätter

600 gram högrev
2 msk olja
2 mindre gullökar
2 vitlöks klyftor
5 potatisar
3 morötter
10 dl buljong kött eller grönsak
3 msk tomatpure
2 msk paprika pulver
1/2 tsk mald kummin
1 tsk mejram
1 tsk salt
1 /2 tsk svartpeppar
1/2 chili frukt
 
 
Tärna grönsakerna i bitar och lägg dem i en skål.
Tärna köttet i små kuber och fräs det i oljan.
Tillsätt tomatpuren, paprika pulvret ,den pressade vitlöken, chilin, och de andra kryddorna.
Häll på buljongen och låt köttet koka mört ca 1 1/2 timme.
 
Soppan serveras med ett gott surdegs bröd och en klick gräddfil.
 
 
 
 
 
 

Snabba filmjölkslimpan

Publicerad 2012-10-23 14:16:00 i bröd

31/2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl grahams mjöl
1 dl råg mjöl
1 dl vetekross
1 dl russin
2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
3 msk lingon sylt
1 dl sirap
1 tsk fänkålskrydda mald
5 dl filmjölk
 
 
Blanda samman alla torra íngredienserna.
Ha i sylten ,russin, filmjölken och sirapen.
Rör ihop.
Häll allt i en bakplåts klädd avlång kakform ca 1 1/2 liter.
 
Grädda ca 50-60 min på 175 grader.
Känn med en sticka när brödet är klart.
 
Blir mycket saftig och är jätte god attäta med ost.
 

Ungersk köttgryta även kallad pörkölt

Publicerad 2012-10-23 13:37:00 i varmrätter


Ingredienser
600 gr högrev
2 gullökar
1 msk pulver paprika
1 röd paprika
1/ 2 dl tomatpure
2 pressade vitlökar
1 tsk mald kummin
3 -5 dl vatten
1 köttbuljong tärning
1/2 tsk salt
1 röd chili hackad

 
 
 
 
Tillagning
    
 
 

Hacka lök, och vitlök. Lägg hacket i en ugnsggryta som tål värme. Sätt i paprika pulvet, tomatpure, chili, paprikan i bitar,kummin, vatten, salt och smula i buljong tärningen. Lägg o köttet som skurits i 3 cm stora bitar. På med locket och stek i ugnen ca 1 1/2 timme på 175 grader. Späd mer mer vatten om det skulle bli för tjockt. Vill man kan man tillsätta potatis i bitar ca 20 minuter innan grytan är klar men då måste man späda med mer vatten. Annars serveras grytan med nokedli(ungersk klimp), ris eller ett gott bröd
 
www.ungerskmat.se där finns klimpsikt att köpa för att göra nokedli recept finns på min sida

Utkast: Oct. 23, 2012

Publicerad 2012-10-23 11:13:20 i Allmänt

Handla 24 har mycket bra bläckpatroner och toners till mycket förmånliga priser
Kolla själva


http://www.24.se/mobiltillbehor-c-127-1.aspx

Kryddig viltgryta

Publicerad 2012-10-23 09:59:00 i varmrätter

800 gram högrev av vilt kött älg, hjort eller annat kött, går även med nöt 2 msk olja 1 kött buljong 2 dl röd vin alt vatten 1 strimlad purjolök 1 pressad vitlök 2 msk tomat pure 2 krm kardemumma 1/2 kanel stång 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar 2 msk vetemjöl 2 dl cream fraiche 2 st strimalde röda paprikor Skär köttet i strimlor Stek köttet i en gryta i oljan, tillsätt kryddorna och låt det fräsa med lite Smula ner buljongen och späd med vinet alt vattnet Sjud under lock ca 50 minuter Tillsätt purjolöken, tomatpuren, salt och peppar Rör ut mjölet i cream fraichen och ha ner det i grytan Sjud allt i ca 10 minuter Lägg i paprikan sjud ytterligare 5 min Serveras med Jordnötter ananas Ris mango chutney

Kaiserschmarren på mitt vis

Publicerad 2012-10-23 09:41:00 i desserter

2 äggvitor
2 dl vetemjöl
1 nypa salt
50 gram russin i rom
2 äggulor
2 dl grädde
Smör att klicka ut i långpanna

servering

Färsk frukt och glass
Puder socker att strö över


Vispa ägg vitorna hårt
Blanda samman alla andra ingredienserna utaom smöret
Vänd försiktigt ner vitorna i smeten
häll allt i långpannan som smorts med smöret
Grädda 10 min på 225 gr
Vänd sedan kakan och grädda lika länge på andra sidan
Skär i bitar
Serveras med frukt och glass

Curry räkor

Publicerad 2012-10-16 11:31:16 i förrätter

300 gram/färska räkor, råvikt
 ca 800 gram
1 liten scharlottenlök
1 msk olja
1/2 tsk curry
1 msk vetemjöl
2 msk tomatpure
1/2 chili frukt
2 dl grädde
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
3 msk hackad persilja
 
 
 
Serveras med ris eller rostat bröd
 
 
Rensa räkorna
Skala och hacka löken fint
Stek det i oljan,tillsätt curry,chilin och tomatpuren
Strö över mjölet,och späd med grädden,
låt koka ca 3 minuter
Krydda med salt och peppar, ha sist i räkorna som får värmas med i såsen
Strö över persilja serveras direk!!
 
Festligt gott och enkelt!!
 
 
 
 

Rotsaksgratäng med fetaost och bacon

Publicerad 2012-10-16 11:21:00 i varmrätter

800 gram potatis
200 gram morötter
1 stor palsternacka
100 gram färsk spenat
1 paket bacon
125 gram feta ost
3 ägg
2 dl matgrädde
2 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
 
 
Värm ugen till 175 grader.
Skala och skär potatis, morötter och palsternacka i bitar.
Koka allt ca 3 minuter ,halvmjukt.
Stek baconet i en varm panna, skär i mindre bitar.
Smörj en ugnsfast form med smör.
Varva rotsaker, spenat,bacon och ost.
Avsluta med ett rotsakslager.
Blanda samman ägg, mjölk, grädde salt och peppar.
Häll det över.
Gratinera ca 40 minuter.
 
 
 

Fiskbiffar

Publicerad 2012-10-16 11:12:00 i varmrätter

10 stycken
 
400 gram torsk färsk eller fryst
1 ägg
1 liten lök
1/2 chili
3 msk ströbröd
1 tsk citron peppar
2 msk persilja
alt koriander
1 tsk ört salt
 
Sås
 
2 dl cream fraiche
1/2 tsk citron peppar
skal av en halv citron
lite saft av citronen
och en nypa salt
 
 
Tillbehör
Pressad potatis citron klyfor och kall citron sås
 
 
Mixa fisken ,löken och persiljan i en mixer
Blanda ner ägg, ströbröd, chlin, och de andra kryddoena
Forma biffar med vatten sköljda fingrar
Stek biffarna gyllene i smör 4 min på varje sida
Serveras med pressad potatis och citron sås
 
 

Apelsinmuffins med tryffel

Publicerad 2012-10-11 15:02:00 i bakverk

ca 13–15 st
Tid: ca 45 min

175 g smör
2 dl socker
2 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1/2 apelsin, saft och skal

Chokladtryffel:
2 msk grädde
75 g finhackad choklad av bra kvalitet
rivet skal av 1/2 apelsin

Garnering:
kumquater eller passande strössel, godis el dyl
florsocker

1. Börja med tryffeln. Hetta upp grädden i en kastrull, rör ner chokladen försiktigt tills all choklad smält. Låt stelna i rumstemp och rulla kulor som läggs på fat. Förvara i kyl.

2. Rör smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i smeten. Rör om och blanda ner apelsinsaft och skal försiktigt.

3. Fördela smeten till 2/3 i stadiga formar, t ex aluminiumformar eller stadiga muffinsformar. Tryck ner en tryffel i varje. Grädda i 200° ca 15 min. Låt svalna. Garnera och sikta florsocker över.

Grillade frukt spett med passionerad sås

Publicerad 2012-10-11 14:40:41 i desserter


Grillade fruktspett med passionerad sås














Av Erika Varga Persson. Delfinalist i Årets Hemmakock 2009.







4 port.



ca 15min







Ingredienser




1 st banan



1 st mango(s)



1 st kiwi(s)



8 st jordgubbar




Sås



3 st äggula(or)




3 msk florsocker



2 dl vispgrädde



2 msk rom



2 st passionsfrukt(er)




Tillagning

1. Skär frukten i lagom bitar så att de kan trädas på spett

2. Träd frukten på de fyra spetten

3. Grilla ca 5 minuter på grill

4. Vispa äggulorna och socker vitt.
Vispa grädden separat och ha det i äggblandnigen.

5. Rör i romen och de ur gröpta passions frukterna

Servera såsen till frukten


Foto: Emma Mattsson

Smördegsrulle med pikant färs

Publicerad 2012-10-11 11:06:28 i varmrätter

500 gram nöt eller vilt färs
2 msk olivolja
1 gullök
2 vitlöks klyftor
2 ägg
1 tsk dijonsenap
1/2 dl hackad persilja
2 krm timjan
2 krm oregano
1 tsk paprika pulver
1/2 chili hackad
8 cornichons små gurkor i lag
salt och peppar eft egen smak
1 dl västerbotten ost


Pensling

1 äggula

Fräs löken i oljan tillsätt färsen och låt den fräsa med tills den fått fin färg.
Pressa i vitlöken, dijonsenapen, persiljan ,chliln , och tillsätt kryddorna
Låt puttra ca 5 min skulle det vara för torrt i pannan ha i lite vatten.
ha i äggen och rör om
Låt allt kallna

Kavla ut smördegen, fördela färsen på degen peta ner gurkorna och rulla ihop
Lägg rullen på ett bakplåts papper ,pensla med ägg
Strö på västerbotten ost
Grädda i ugnen på 225 grader ca 20 minuter
Serveas med en god tomat och lök sallad

Oxfile på ungerskt vis

Publicerad 2012-10-11 10:41:00 i varmrätter

800 gram oxfile
2 msk olja
100 gram rökt sidfläsk
200 gram gåslever, kan dock uteslutas kan ersättas med kyckling lever
200 gram champinjoner
100 gr ärtor
200 gram grön paprika
1 ask körsbärs tomater
3 scharlotten lökar
1 tsk salt
2 krm grov malen svart peppar
1/2 tsk röd paprika

Garnering

Grön jalapeno/ röd chili skurna i rundlar som läggs på köttet


Hacka löken och bryn det i oljan
Ha i det tärnade sidfläsket och låt det brynas med löken
Ha i de den skivade svampen, ärtorna, delade tomaterna och den skurna skurna paprikan
Dofta på paprikapulver och salt och peppar
Låt allt sjuda samman till en mustig sås ca 15 minuter

Tärna gåslevern i små bitar och stek den gyllene i olja
salta och peppra

Skär filen i 2 cm bitar, grilla den alt stekt den i panna tills den är rosa eller som du själv vill ha den
Salta och peppra

Lägg upp köttet på ett fat , häll ragun vid sidan om fatet, häll levern på den andra sidan av fatat

Serveras med hasselbacks potatis och en salllad


Valnöts kakor

Publicerad 2012-10-11 06:50:00 i bakverk

30 kakor

100gram valnötter
75 gram dajm
100gram smör
1/2 dl strösocker
1dl muskovardo socker
1 krm salt
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1ägg

Hacka nötterna och dajmen grovt
Rör ihop smöret med allt annat utom ägget
Ägget röres i sist
Forna en rulle ca 8 cm i diameter
vira in i plast folie
Skär 1 cm breda bitaroch lägg på klädd plåt4grädda i 10 min på 200 grader

SÅÅÅÅÅÅÅ GODA.......

Nytto bröd

Publicerad 2012-10-11 06:43:41 i bröd

25 stycken bullar 1 dl linfrön 1 dl rågkross 1 dl vetekli 1/2 dl pumpa kärnor 1 dl grovt rågmjöl 1 msk salt 5 dl vatten 50 gr jäst 75 gram smör 2 dl mjölk 3 msk äppelmos 16 dl vetemjöl Blanda samman linfrö,pumpakärnor,kross,vetekli och rågmjöl i en kastrull Tillsätt vattnet och saltet koka en gröt och låt svalna Smält smöret i en kastrull, blanda ner mjölken och värm till 37 grader Smula ner jästen i en bunke häll i smör och mjölkblandningen Blanda ner gröten,tillsätt äppelmoset och mjöl tills degen blir kladdfri ARBETA CA 10 MINUTER Jäs ca 45 min Knäda degen och tag ut 25 bullar, lägg på bakplåts papprad plåt Jäs ytterligare 30 min Gräddas på 225 gr i 20 min

Tävlingar

Publicerad 2012-10-10 17:07:00 i Allmänt

Kommer att ha tävlingar ibland med små priser som kan vara bra att ha i köket,och i hushållet

Langos

Publicerad 2012-10-10 15:20:00 i varmrätter

Langos kommer ursprungligen från Ungern och är ett friterat bröd
Serveras med gräddfil,räkor, riven ost, hackad lök, hackad skinka, puder socker eller som i all enkelhet i
Ungern penslas enbart med vitlöks olja sen äter man det direkt

Recept

25 gram jäst
3 dl vatten
1 större modell kokt potatis
6-7 dl vetemjöl
1 tsk salt

Friteringen

Olja dock ej olivolja


Vitlöks olja

3 pressade vitlöks klyftor
1 dl neutral olja


Fyllning

3 dl gräddfil alt cream fraiche
1 hackad rödlök
200 gram skalade räkor


Rör ut jästen i vattnat
Tillsätt saltet
Riv i den kokta potatisen, tillsätt vetemjölet,
arbeta till en smidig ganska lös deg

Låt jäsa ca 40 minuter
Tag upp degen på ett bakbord och dela degen i 16 bitar
kavla ut dem och låt dem jäsa ca 20 min
Hetta upp oljan till ca 180 grader
Tag upp en bröd bit och drag dem mellan fingrarna till en oval kaka
Lägg ner det i den heta olja
Fritera ca 3 min på varja sida
Låt svalna på galler
Pensla på av vitlöks oljan
ha på av fyllningen, klart att avnjutas



Höstlik paj med ugnsbakade grönsaker

Publicerad 2012-10-10 14:22:00 i varmrätter

Pajdeg
75 gram kallt smör
2 dl vetemjöl
2dl grahams mjöl
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk

Fyllning

1 liten zuccini
2 röda paprikor
1 rödlök
12 körsbärstomater
3 msk olivolja
1 vitlöks klyfta
2 tsk honung
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
färska timjan kvistar
1 näve svarta oliver
1 näve gröna oliver
150 g feta ost

Arbeta ihop degen
Kavla ut degen och lägg den i en pajform, vila kallt ca 40 minuter

Skiva zuccinin,skär paprikan i mindre bitar,klyfta löken ganska tunt och dela tomaterna
Ringla över oljan, honungen, pressa på vitlöken, timjamkvistar,strö över salt och peppar
Rosta allt i ugen ca20 minuter på 200 grader

Grädda pajskalet på 200 grader i 15 minuter,
ta ut formen ur ugnen ,lägg i grönsakerna, osten och oliverna,
Grädda yttreligare 10 minuter
Serveras som ensam vego rätt eller med något kallskuret kött som rostbiff kalkon pastrami eller något annat

Rödvinbärskaka

Publicerad 2012-10-10 11:11:21 i bakverk

Vinbärskaka

Denna kaka är jättegod att avnjuats med nybryggt kaffe till vardags och fest
Mer fördel görs den gärna dagen innan så att smakerna får gifta sig samman och att kakan får stå till sig


Recept

5oo gram smör
2 dl strösocker
11 dl vetmjöl

Fyllning
3 dl rödvinbärs sylt

Dekor

2 dl florsocker
1 1/2 msl vatten
50 gram skållad mandel
färska röda vinbär
pärlsocker

Sätt ugnen på 225 grader
Blanda samman smör,socker, och vetemjöl i en matberedare, till en smidig paj deg.
Dela degen i tre lika delar.
Kavla ut tre ganska tunna rundlar med hjälp av en tallrik 24 cm i diam, på bakplåts papper

Grädda rundlarna i 7 min var för sig
Låt svalna,innan bottnarna flyttas
Fördela sylten mellan två av bottnarna, och lägg ihop dem på ett fat
Lägg den tredje bottnen överst,
blanda florsocker och vatten och bred glasyren över
Strö en smal rand med florsocker runt ytterkantan och dekorera med mandlar och röda vinbär
Låt den stå i rumstemperatur tills nästa dag innan den ska ätas

Fisksoppa från Kråkåsen

Publicerad 2012-10-10 10:33:00 i förrätter

Recept för 4 personer
 
2 scharlottenllökar
2 msk kall pressad raps olja
2 vitlöks klyftor
1 msk curry
500 gram blomkål
3 potatisar
3 fiskbuljong tärningar
10 dl vatten
2 dl cream fraiche
400 gram lax, torsk
150 gram räkor utan skal
1/2 citron och raspet från den
 
 
GARNERING
 
Persilja
 
Skala och finhacka löken,
fräs löken mjuk i oljan
Pressa ner vitlöken och tillsätt curryn
Dela blomkålen i buketter,skala och skär potatisen i 1 cm stora bitar
Tillsätt blomkål,potatis, buljongtärningar,och vatten i kastrullen
låt koka ca 1o min under lock.
Tillsätt cream fraichen, och fisken som delats i 2 cm kuber.
Sjud soppan ca 5 min
Vänd ner räkorna spara några till garneringen
Häll upp soppan i tallrikar, garnera med räkor, persilja och rivet citron skal
 
 
 

Parmarullar Bella Italia

Publicerad 2012-10-10 10:18:48 i varmrätter

Recept till 12 rullar
 
2 scharlottenlökar
1 msk olivolja
1 dl vitt vin
1 msk tomatpure
1 krm vitpeppar
1/2 tsk salt
 
1/2 tsk sambal oelek
1 burk  mascarpone ost
1 msk maizena mjöl
200 gram buffel mozarella
12 skivor Parma skinka
24 gröna sparrisar
1 dl hyvlad parmesan
 
 
Värm ugnen till 225 grader
Hacka löken fint, fräs den mjuk i oljan.
Tillsätt vinet,tomatpuren och sambal oeleken
Tillsätt osten och låt den smälta ner i såsen
red av med lite maizena mjöl
smaka av med sal, peppar och italiensk sallads krydda
Skiva mozzarellan, rulla in två sparissar och mozzarella i varje skinka
Smörj en form
Lägg såsen på botten, sen skinkrullarna
Hyvla parmesan över och gratinera tills det fått fin färg, ca 10 min
Serveras med ris och en god tomat och lök sallad
 

Om

Min profilbild

Matmamma

Hej alla matbloggare! Erika Varga-Persson heter jag ,är 49 år , gift med Mikael, har två underbara barn, som heter Angelica och Simon. Jag har ett brinnande intresse för matlagning och bakning. Spenderar mer än gärna tid i köket med att leka fram och prova nya recept. Min ambition är att ge dig som läsare kunskaper och framför allt modet att våga testa nya råvaror,smaker och tekniker. Har efter mycket efterfrågan från vänner och bekanta nu beslutat mig för att starta upp en blogg där jag med jämna mellanrum kommer att lägga ut recept på maträtter och bakverk.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela