erikavargasmat.blogg.se

Vill sprida mat och bakrecept till andra med matintresse. Jag vill ge er inspiration och hjälp med hur man lyckas i köket såväl till vardags som till fest.

Laxburgare m tomat rajta

Publicerad 2012-11-29 09:51:00 i varmrätter

 

 

Svenska folkets bästa recept

Alla bär vi på ett favoritrecept. Nu vill Expressen samla svenska folkets bästa recept och göra dig till Getingkock.  Veckans Getingkock Erika Varga bjuder på laxbiffar med tomatraita.

Veckans getingkock

Namn: Erika Varga Persson.  Ålder: 41.  Familj: Barnen Angelica, 16, och Simon, 8  Bor: Västerås.  Jobbar: Som fritidspedagog.  Om receptet: Jag tyckte att vanliga hamburgare kändes trista och började laborera lite i köket. Jag fastnade för fisk och piffade upp med lite indiska influenser. Det blev ett bra alternativ till McDonald's, tycker jag. Rätten går snabbt att laga och är både god och nyttig.

Laxbiffar med tomatraita

  Getingkock: Erika Varga, Västerås  INGREDIENSER  (4 port)  400 g laxfilé, skinn- och benfri  1 schalottenlök  1 tsk salt  1 1/2 krm vitpeppar  1 tsk färsk ingefära  1/2 påse (20 g) garam masala (indisk kryddblandning)  rivet skal av en lime  1 msk potatismjöl  cirka 1/2 dl matlagningsyoghurt  Tomatraita  1 stor tomat  1 1/2 dl matlagningsyoghurt  1 pressad vitlöksklyfta  1/2 tsk mald spiskummin  1/2 tsk salt

Så gör du:

  1. Börja med raitan: Hacka tomaten och blanda med resten av ingredienserna i en skål. Låt stå cirka 1/2 timme så att smakerna blandar sig.  2. Mixa laxen till färs i en mixer.  3. Skala och finhacka löken och pressa vitlöken.  4. Blanda löken med fiskfärsen i en skål.  5. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda till en jämn färs.  6. Forma små biffar och stek dem i smör, cirka 2 minuter på var sida.  7. Servera laxen med basmatris, tomatraita och frästa wokgrönsaker. Supergott, smalt och lättfixat. De här kryddiga laxbiffarna med svalkande yoghurtsås är hemlagad fast food när den är som bäst."

 

Kokosflarn med apelsincream

Publicerad 2012-11-29 09:44:00 i bakverk

100 g margarin eller smör
3 dl kokos
rasp av en halv apelsin
1 ägg
1½ dl socker
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver


Gör så här
Sätt på ugnen. Smält fettet och rör ner kokosen i det heta fettet. Vispa ägg och socker pösigt. Rör försiktigt ner kokosblandningen och mjölet blandat med bakpulvret. Klicka genast ut smeten glest på plåtar, täckta med bakplåtspapper eller smorda. Tag drygt 1 tsk till varje kaka och lägg 10-12 klickar på varje plåt.

Gräddas ca 7 minuter på grilleffekt 175 grader

Apelsincream

Apelsinkräm: Blanda ca 50 g rumsvarmt smör eller delikatessmargarin med 1 1/2 dl florsocker, 1 tsk vanilj- eller vanillinsocker eller 1/2 tsk Vanila eller vanillinsocker, 1 äggula, rivet skal av 1/2 apelsin och 1 msk pressad apelsin.
Kakorna läggs samman med apelsincremen mellan

Gremolata torsk

Publicerad 2012-11-27 09:13:00 i varmrätter

500 gram torsk eller anann vit fisk
3 vitlöks klyftor
1 dl hackad persilja
1 st citron av raspet av den+lite saft ca 1 msk
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 msk olivolja
 
 
Dela fisken i fyra lika stora bitar.
Salta och peppra
Hacka persiljan, vitlöken i en mixer.
Tillsätt citronraspet och lite saft.
Fördela massan på fisken,
baka av fisken ca 15 minuter på 175 grader
 
Serveras med en god tomatsallad
 
3 tomater
1 rödlök
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
100gram keso
1 msk balsamicovinäger
1 msk hackad basilika
 
Skiva tomater och lök på ett fat
Häll på vinäger.
Salta och peppra
Fördela keso och basilika över
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Grönsaks kyckling med ägg (Hög protein halt)

Publicerad 2012-11-27 09:02:00 i varmrätter

4 paprikor i olika färger
4 tomater
1 gullök
1 vitlöks klyfta
1/2 chili frukt
2 msk olivolja
300 gram kyckling file
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
4 ägg



Gör så här


Strimla paprikan, hacka löken, tärna tomaterna .
Fräs löken i oljan, tillsätt chiln, tomaterna, paprikan och den pressande vitlöken.
Salta och peppra.
Lägg på ett lock och låt koka ca 15 min.
Strimla kycklingen och stek den i en het panna.
Salta.
Lägg kycklingen i grönsaksfräset.
Knäck i ett ägg i taget och lägg på locket.
Låt äggen stelna.

Serveras med en klick mager kesella som du smaksatt med lite
salt, vitlök och mynta

Mascarpone gratinerade bär

Publicerad 2012-11-23 10:08:00 i desserter

400 gram valfria bär tex hallon och blåbär
2 dl mandelbiskvier alternativt ladies fingers
1 ägg
150 gram mascarpone ost
1/2 dl florsocker
1 msk citron saft
1 msk citron rasp
 
 
Gör så här
 
Sätt ugnen på 250 grader.
Fördela bären i en form som tål ugns värme
Dela ägget och vispa vitan för sig.
Blanda osten med sockret och citronsaften och raspet.
Vänd ner äggulan.
 Smula på de smulade biskvierna på bären.
Häll ostmassan på och gratinera ca 5 minuter tills allt fått fin färg
 
Servera genast!!
 
 
 
 

Saffrans lasagnette med skaldjur

Publicerad 2012-11-23 10:02:00 i varmrätter

400 gram lasagnetter eller campanelle
1 litet paket frysta ärtor
2 dl cream fraiche
1 dl grädde
1 1/2 msk hummer fond
1/2 chilifrukt
1/2 påse saffran motsvarar 0,25 gram
400gram valfria skaldjur som räkor,hummer, kräftklor allt (surimi sticks ett billigare alt)
1krm svartpeppar
färsk timjan att strö över



Gör så här

Koka pastan enligt anvisningen på paketet.
Lägg i ärtorna i slutet av koktiden i pastan.
Koka upp cream fraiche,grädde,hummerfond,chili och saffran som krossats med en nypa socker.

Rör i skaldjuren, blanda i pastan smaka av med peppar och servera ,strö gärna timjan över


​Muddus Hjortron och Kolarbogård

Publicerad 2012-11-22 14:59:00 i Allmänt






Muddus Hjortron och Kolarbogård
 
 

Telefon:070-686 45 05

 

E-mail: [email protected]

 

www.muddus.se

 
















































































































 











 












 


 






 


 




 


 



 
 













 







 





 















 






















 







































































































 





































































 











 




 


 

 
Muddus Hjortron och Kolarbogård 

 
















































































































 






















 

 




 


 





 


 



 
 












 









 







Åkerbärssylt 110 g

65,00 kr


Köp






Åkerbärssylt 200 g

120,00 kr


Köp






Blåbärssylt 1 kg

100,00 kr


Köp






Blåbärssylt 320 g

50,00 kr


Köp






Chokladask

85,00 kr


Köp






Chokladpellets 200g

30,00 kr


Köp






Chokladsticks

30,00 kr


Köp






Glögg i olika smaker

45,00 kr


Köp






Havtornsmarmelad 200 g

50,00 kr


Köp






Havtornssylt 200 g

50,00 kr


Köp






Hjortronmarmelad 110 g

35,00 kr


Köp






Hjortronmarmelad 300 g

75,00 kr


Köp






Hjortronsylt 1 kg

220,00 kr


Köp






Hjortronsylt 110g

35,00 kr


Köp






Hjortronsylt 320 g

75,00 kr


Köp






Lingonsylt 1 kg

100,00 kr


Köp






Lingonsylt 320 g

49,00 kr


Köp






Skogshallonsylt 320 g

50,00 kr


Köp






Te i olika smaker

35,00 kr


Köp






Tranbärssylt 300 g

50,00 kr


Köp










Muddus Hjortron och Kolarbogård



























































































































Åkerbärssylt 110 g
65,00 kr

Köp Läs mer









Åkerbärssylt 200 g



Köp

120,00 kr



Blåbärssylt 1 kg



Köp

100,00 kr



Blåbärssylt 320 g



Köp

50,00 kr















Alla kategorierSyltGlöggChokladTeMarmelad









Produkt

Pris









Åkerbärssylt 110 g

65,00 kr


Köp






Åkerbärssylt 200 g

120,00 kr


Köp






Blåbärssylt 1 kg

100,00 kr


Köp






Blåbärssylt 320 g

50,00 kr


Köp






Chokladask

85,00 kr


Köp






Chokladpellets 200g

30,00 kr


Köp






Chokladsticks

30,00 kr


Köp






Glögg i olika smaker

45,00 kr


Köp






Havtornsmarmelad 200 g

50,00 kr


Köp






Havtornssylt 200 g

50,00 kr


Köp






Hjortronmarmelad 110 g

35,00 kr


Köp






Hjortronmarmelad 300 g

75,00 kr


Köp






Hjortronsylt 1 kg

220,00 kr


Köp






Hjortronsylt 110g

35,00 kr


Köp






Hjortronsylt 320 g

75,00 kr


Köp






Lingonsylt 1 kg

100,00 kr


Köp






Lingonsylt 320 g

49,00 kr


Köp






Skogshallonsylt 320 g

50,00 kr


Köp






Te i olika smaker

35,00 kr


Köp






Tranbärssylt 300 g

50,00 kr


Köp



Telefon:070-686 45 05



E-mail: [email protected]



Turos teszta Keso pasta

Publicerad 2012-11-20 17:27:00 i varmrätter

500gram tagliatelle
500 gram Keso naturell


Tillbehör

300 gram bacon
3 dl gräddfil
salt och peppar


Koka patan enligt anvisning på paketet.
Låt rinna av i ett durkslag
Häll pastan i en stekpanna med olja, låt steka ca 15 min så att botten blir lite knaprig
tillsätt Keson rör ner det i pastan försiktigt.
Stek bacon tärningar.

Serveras med bacon, en klick gräddfil ,svartpeppar och salt

Citron pannacotta

Publicerad 2012-11-20 15:14:00 i desserter

6 dl grädde
2 gelatin blad
2 dl strösocker
1 citron skal och saft
 
Topping
 
2 msk limoncello italiensk citrus likör
2 dl hallon
2 dl mandel biskiver
 
 
Gör så här
 
 
Blanda samman grädde, socker citronskal och saft.
Koka upp.
Lägg i gelatin bladen.
Häll upp på glas.
Ställ kallt ca 2 timmar
 
Krossa mandelkakorna och blanda samman med likören.
Garnera med hallon.
 
 
 

Parmaknyten med manchego

Publicerad 2012-11-20 15:07:19 i förrätter

24 skivor parmaskinka
200 gram riccotta ost
75 gram riven manche ost
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
24 kokta spagetti strån kalla


Gör så här

Blanda riccottan med den rivna manchegon
salta oh peppra
Lägg 2 tsk ost massa i varje skinka
Vik upp och knyt med spagettin strån

Klart att serveras
Gott med inlagd grillad paprika

Skaldjurs chessecake

Publicerad 2012-11-19 14:43:00 i förrätter

250gram kavring
75 gram smält smör
 
 
Fyllning
 
300 gram philadelphia ost eller annan färsk ost
2 dl lätt cream fraiche
250 gram hackade skaldjur som kraftor, räkor eller crabsticks rökt lax går oxå bra
2 msk färsk hackad dill
1 msk citron saft
raspet av en citron
2 krm citron peppar
1 krm salt
10 cm hackad purjolök
4 gelatin blad som lags i kallt vatten ca 5 minuter
 
 
Garnering
 
250 gram räkor, eller rökt lax
gurkskivor
citron skivor
dill vippor
strimlad sallad
några körsbärs tomater
 
 
Mixa brödet i en mixer, tillsätt smöret.
Häll allt i en spring form 24 cm i diameter
 
 
Fyllning
 
Blanda samman allt till fyllningen.
Krydda.
Krama ur gelatinbladen och värm dem på svag värme i en kastrull.'
Tillsätt gelatinet i ost smeten.
Häll upp ostmassan på brödsmeten.
Ställ kallt ca 4 timmar, kan göras även göras dagen innan.
Garnera.
 
Serveras som förrätt ,räcker till 8 bitar

Kolakakor

Publicerad 2012-11-19 14:27:00 i bakverk

100gram smör
1 dl socker
2 1/2 dl veremjöl
1 tsk bakpulver
1 msk sirap
1 msk vaniljsocker

Gör så här

Rör samman socker och smör vitt.
Tillsätt allt annat och forma till den deg.
Gör tre rullar av degen som läggs på bakplåts klädd plåt.
Tryck tummarna på varje rulle .
Grädda ca 15 minuter på 175 grader

Skär i sneda bitar
Klart att servera

Chocolatechip cookies ca 20 st

Publicerad 2012-11-13 08:30:08 i bakverk

100gram margarin eller smör
1 dl farinsocker
1 dl rörsocker
1 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bikarbonat
100 gram hackad choklad
50 gram hackade valnötter
1/2 msk apelsinrasp


Gör så här

Blanda samman smör, farin och rörsocker i en bunke.
Tillsätt ägget.
Blanda samman alla torra ingredienserna och häll ner det i bunken.
ha i blockchokladen, raspet av apelsinen och nötterna.

Klicka ut på bakpappersklädd plåt.
Grädda ca 10 minuter på 225 grader..

Kryddig köttfärs paj

Publicerad 2012-11-12 10:55:19 i varmrätter

Pajdeg
 
150 gram smör
4 dl vetemjöl
3 msk iskallt vatten
1/2 tsk bakpulver
1 dl västerbottenost
 
Fyllning
 
1 stor hackad gullök
700 gr vilt färs eller nötfärs
1 pressad vitlöks klyfta
1 msk tomatpure
3 msk olivolja
1 1/2 påse tacokrydda
1/2 tsk spiskummin
2 dl riven taco ost eller annan valfri ost
 
 
voljan
Gör så här
 
Dela det kalla smöret i bitar och lägg det i en food prosessor.
Tillsätt mjölet,  bakpulvret,vattnet och osten.
Kör med pulsknappen tills degen blivit gryning.
Tag upp degen och arbeta samman tillen deg.
Lägg på fat i plastfilm i kylen ca 30 minuter.
 
Skala och hacka lök, och vitlök.
Fräs allt i oljan.
Lägg på ett fat.
Bryn färsen i olivolja tills den fått fin färg.
Lägg i lökblandningen.
 
Krydda med taco kryddan, spiskumminet och tomatpuren.
Tillsätt ca 0,5 dl vatten och låt det koka med ca 15 minuter torrt.
Ställ detta nu åt sidan.
 
Tryck ut pajdegen i en form och nagga den .
Grädda ca 15 minuter.
Häll sedan i fyllningen och strö över osten, grädda ytterligare ca 20 minuter.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Grekiskt lantbröd

Publicerad 2012-11-12 10:39:45 i bröd

25 gram jäst
3 dl yoghurt
1/2 tsk salt
3 msk olivolja
6 dl vetemjöl
 
 
Gör så här
 
Sätt ugnen på 200 grader.
 
Smula ner jästen i en bunke.
Värm yoghurten försiktigt fingervarmt,och ha ner yoghurten i bunken.
Tillsätt salt,och oljan.
Arbeta in vetemjölet och låt sedan degen vila ca 45 minuter under bakduk.
Tag upp degen på ett bakbord och knåda degen, forma sedan en rund bulle av degen.
Sätt bullen på en bakplåts klädd plåt.
Jäs ca 30 minuter.
Skåra brödet, och gräddas i ca 30 minuter
Pensla brödet med vatten lite mellan gräddningen.

Grekisk gryta

Publicerad 2012-11-12 10:31:00 i varmrätter

1,5 kg helkyckling 2 stora gullökar 2 vitlöks klyftor 2 msk olivolja 2 msk tomatpure 1 msk äppelcidervinäger 1 burk plommon tomater 250 gr champinjoner 1 lagerblad 4 dl vatten 1 tsk salt 2 krm svartpeppar 150 gr fetaost
Gör så här Dela kycklingen i portions bitar. Hacka och skala löken fint. Finhacka vitlöken. Fräs kycklingen i olivoljan gyllene,tillsätt salt och peppar som smaksättning. Tillsätt löken och vitlöken. Rör ut puren i äppelcidern och späd med lite vatten, ha i tomaterna. Lägg i lagerbladet och resten av vattnet. Koka på svag värme ca 1 timme. Tillsätt champinjonerna sjud ytterligare ca 10 minuter. Smula över lite feta ost Serveras med grekiskt lantbröd.. .

Potatisterrine med västerbottenost

Publicerad 2012-11-12 07:49:00 i varmrätter

1 kg mjölig potatis
1 pressad vitlök
1 1/2msk hackade provansalska örter
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
3ägg
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
3 dl västerbotten ost


Gör så här


Klä en avlång form ca 1,5 liter med bakplåts papper
Hyvla potatisen tunt med en mandolin eller osthyvel
Blanda samman ägg, grädde och mjölk
Varva potatis, äggblandning , kryddorna och osten tills formen är fullt.
Tryck till mellan varje lagrena.
Täck översta lagret med potatis och sista av äggblandningen.
Grädda ca 45 minuter, på 175 grader
Häll på det sista av osten ca 1 dl och grädda ytterligare 20 minuter,på 175 grader.
Låt vila innan den skär i bitar.

Serveras med grillat nöt kött, fläskkött eller byt ut de provensalska kryddorna mot dill och lite citronskal då serveras den gott till fiskrätter





Kladdkakemuffins med center, mjölkchoklad och jordnöts topping

Publicerad 2012-11-07 15:20:00 i bakverk

2 ägg 
2,5 dl strösocker
1 dl mjöl
1 tsk vanilj socker
150 gram smält smör
4 msk kakao
0,5 tsk bakpulver
12 center bitar

Topping

150 gram mjölkchoklad
50 gram hackade jordnötter


Vispa samman ägg och socker lätt.
Blanda samman alla de torra ingredienserna.
Vänd ner det i äggsmeten.
Tillsätt sist det smälta smöret.
Häll upp allt en form eller i ca 12 muffins formar.
Trycke ner centerchokladen i kakan eller en i varje muffins.
Grädda på 200 gr i ca 8-10 minuter.


Låt allt svalna.
Smält chokladen i vatten bad.
Ha i en klick smör 1 tsk som får smälta med.
Klicka det över varje muffins eller över hela kakan.
Strö hackade jordnötter över.

www.spicehouse.se

Publicerad 2012-11-06 16:55:00 i Allmänt

Här finner du mycket trevliga saker till köket som kryddor,te,oljor och choklad mm.
Det finns även en massa saker som passar att ge bort i present.
Gå gärna in på länken och botanisera runt..
Du finner säkert något som du kommer att tycka om.

www.spicehouse.se

 

 

   

Med smak av det bästa

VÄLKOMMEN TILL EN SMAKFULL VÄRLD AV DE BÄSTA TEER, KRYDDOR, SÅSER, OLJOR OCH VINÄGER. VI ERBJUDER ETT BRETT SORTIMENT AV FAIR TRADE OCH EKOLOGISKT FRAMSTÄLLDA PRODUKTER

 

Grönsaks frittata

Publicerad 2012-11-06 11:33:11 i varmrätter

500 gram kall kokt potatis 2 röda hackade paprikor 2 tomater 1 gullök 8 ägg 1 msk italiensk sallads krydda 2 dl riven ost 1 tsk salt Gör så här Sätt ugnen på 200 grader. Tärna potatisen,hacka paprikan i bitar Ansa och hacka löken. Skär tomaterna i bitar Stek grönsakerna i olja,ca 5 minuter. Krydda med italiensk krydda Tillsätt potatisen Strö över osten. Vispa samman ägg, vatten och salt. Häll äggsmeten i teflon pannan Stek i ugnen ca 15 minuet tills det fått fin färg Vispa samman ägg, vatten och salt. Garnera med persilja

Hallongömma med vitchoklad ca 12 st

Publicerad 2012-11-05 11:00:00 i bakverk

1 1/2 dl flytande margarin eller smör 1/2 dl grädde 2 1/2 dl strösocker 1 tsk vaniljsocker 3 ägg 3 1/2 dl vetemjöl 1 1/2 tsk bakpulver Fyllning 100 gram vit choklad 2 dl färska hallon frysta går oxå bra men vänd dem i lite potatismjöl innan Gör så här Sätt ugnen på 200 grader. Fyllning: Hacka chokladen i små bitar. Häll upp bären i en skål. Gömmorna: Blanda samman matfett,grädden,socker, vaniljsocker och äggen i en skål. Tillsätt mjölet och bakpulvret. Rör om till en slät smet. Fyll muffins formar till 2/3, lägg i några bitar choklad och några hallon. Bären och chokladen sjunker ner under gräddningen. Grädda ca 20 minuter Pudra över florsocker innan servering

Mini rödbetspett med Manchego sås

Publicerad 2012-11-05 10:46:00 i förrätter

12 små rödbetor
12 små träspett
2 msk olja
1 msk strimlad persilja
1/2 msk citron rasp

Sås

2 dl gräddfil
2 krm socker
1 krm salt
100 gr riven Manchego ost
1/2 tsk rosmarin

Blanda smman allt till såsen
Låt stå svalt ca 30 minuter i kylskåp innan servering.

Koka betorna i saltat vatten ca 30 minuter.
Låt svalna.
Blanda samman olje och kryddblandningen till rödbetorna
Rulla betorna i örtoljan och stick i träspetten

Serveras med såsen som det dippas i

Grötbröd

Publicerad 2012-11-04 15:22:00 i bröd

1 portion kall gröt ca 3 dl
4 dl vatten
50 gram jäst
3 msk sirap
1 1/2 tsk salt
1 dl linfrön
14 dl vetemjöl


Gör så här

Lägg bakplåtspapper¨på en plåt
Smula jästen i en skål, häll över det finger ljumna vattnet.
Ha i salt,sirapen,linfrön, och den kalla gröten.
Arbeta samman allt till en smidig deg, degen blir dock lite kladdig
Låt jäsa ca 30 minuter.
Klicka ut degen på plåten, skåra brödet i 24 stycken bitar.
Jäs ytterligare 20 minuter.
Grädda på 225 grader i ca 25 minuter.

Italienska pollpette/kycklingfrikadeller i tomatsås

Publicerad 2012-11-04 13:59:00 i varmrätter

500 gram kycklinglår fileer
1 liten gullök
1/2 tsk salt
1 tsk italiensk salladskrydda
2 krm citron peppar
50 gram parmesan ost
1 ägg
2 hönsbuljong tärningar+ 1 1/2 liter vatten till att koka dem i
 
 
Tomat sås
 
1 ask körsbärstomater
1 gullök
2 vitlöks klyftor
2 msk olivolja
2 tsk råsocker
1 hönsbuljong tärning
1 dl vatten
2 msk tomatpure
2 krm svartpeppar
 
 
 
Gör så här
 
Mixa kycklingen i en mixer.
Skala och finhacka löken.
Blanda samman färs,ägg,osten och kryddorna.
Forma små köttbullar med händerna och koka dem i hönsbuljongen.
Koka ca 7 minuter,
tag upp med hålslev, lägg dem i en form.
 
Såsen
 
Lägg de snittade tomaterna i hettvatten, ca 30 sek.
Lägg dem i iskallt vatten,dra av skinnet på tomaterna.
Skär tomaterna i mindre bitar.
Skala och hacka löken och vitlöken,
fräs det i lite olivolja
Tillsätt råsockret,buljongtärningen,tomatpuren,vattnet och svartpeppar.
Koka ca 15 minuter.
Lägg i frikadellerna och låt allt bli varmt.
Serveras med gnocchi pasta och hyvlad parmesan ost
 
 
 
 
 
 
 

Ungerska smörpogacsa

Publicerad 2012-11-04 13:42:00 i bakverk

8 dl vetemjöl
25 gram jäst
2 äggulor
250 gram smör
1/2 tsk salt
1 dl gräddfil
 
 
Pensling
 
1 ägg
 
 
Gör så här
 
Sikta mjölet,genom en sikt.
Tillsätt de andra ingredienserna och arbeta till en slåt deg,
Kavla ut degen till 0,5 cm tjocklek,till en rektangel.
Vik in rektangelns alla sidor mot mitten.
Vik en gång till mot mitten.
Låt degen vila ca 15 minuter.
Upprepa detta 4 ggr.
Kavla ut degen till ca 0,5 cm tjocklek, snitta ytan i ett rut mönster,
tag ut rundlar med ett  glas ca 5 cm i diameter.
Lägg dem på en plåt med bakplåts papper.
Pensla med uppvispat ägg.
Grädda ca 35 minuter på 225 grader
 
Dessa är goda till gulaschsoppan
 
 
 
 
 

Nokedli/ungersk pasta /spätsle

Publicerad 2012-11-04 13:27:00 i varmrätter

2 ägg
2 dl vatten
1/2 tsk salt
6 dl vetemjöl
4 msk olja
 
 
Gör så här
 
Vispa samman ägg,vatten,salt.
Tillsätt mjölet och arbeta samman allt med en träslev till en smidig deg.
Koka upp en kastrull rikligt med vatten och ha i salt ca 2 tsk.
Tryck igenom degen genom en klimpsikt alt ett durk slag med lite större hål ca 3 mm.
Koka pastan ca 3 minuter.
Tag upp pastan med en hålslev och lägg pastan i ett durkslag, skölj av och låt allt vatten rinna av.
 
Serveras till den ungersk köttgrytan eller andra grytor
 
 
 
 
Klimpsikten finns att köpa på www.ungerskmat.se
 
 
 
 

Ungersk potatislåda

Publicerad 2012-11-04 13:17:00 i varmrätter

1 kg potatis
200 gram kryddstark korv typ kabanosser, eller gyulaita ägg
3 dl gräddfil+1 dl mjölk
4 hårdkokta ägg
1/2 dl skorpsmulor
2 krm svartpeppar
1/2 tsk salt
lite hyvlat smör


Gör så här

Koka potatisen i sitt skal.
låt svalna.
Skala och skiva potatisen i ca 3 mm bitar,
skär ägg och korven i skivor.
Smöra en eldfast form, täck botten med ett lager potatisskivor.
Varva sedan potatis, ägg och korv, och gräddfilsblandning.
Salta och peppra mellan varje varv.
Avsluta med ett lager potatis, och det sista av gräddfilsblandningen.
Strö över ströbrödet, och hyvla över lite smör
Gräddas i ugnen ca 40 minuter

Serveras med en god sallad

Szilvas gomboc/ungerska plommon klimp

Publicerad 2012-11-04 12:38:00 i desserter

Klimpdeg

1 kg mjölig potatis
5 dl vetemjöl
1 ägg
1/2 tsk salt

Fyllning

1/2 kg plommon
1 sockerbit per plommon
1 tsk kanel

Panering runt bullarna

2 dl skorpsmulor
1/2 olja typ raps eller solros olja
 




 
Koka potatisen mjuk coh låt den svalna.
Knåda samman potatis,mjöl,salt och ägg tillen deg.
Kavla ut degen på ett mjölat bord till ca 0,5 cm tjocklek,och skär i 8 cm stora kvadrater.
Lägg i ett urkärnat plommon i varje kvarat, och stoppa i en sockerbit i varje plommon dofta på kanel.
Vik ihop degen mot plommonet, och var noga med att pressa ihop kanterna,
forma till en bulle.
Lägg dessa bullarna i kokhett vatten och koka ca 5 minuter tills de flyter upp.
tag upp med hålslev.
Under tiden bryn ströbrödet i oljan gyllene och rulla bollarna i skorpsmulorna.
Läggbollarna i en form.
Serveras med pudrat florsocker över bollarna.
 
 
 

Toast Skagen

Publicerad 2012-11-03 11:47:00 i förrätter

300 gram färska räkor
3 msk hackad dill
1/2 msk pressad citron
1/2 msk riven pepparrot kan uteslutas
2 msk majonäs
2 msk cream fraiche
4 skivor vitt bröd
50 gram löj eller sikrom
dillvippor
4 citron skivor
lite svartpeppar
 
 
Skala räkorna och hacka dem grovt.
Blanda sammana räkor,dill citronsaft,majonäs,cream fraiche.
Stek brödskivorna i lite smör gyllene eller rosta dem i en brödrost.
lägg röran på brödskivorna.
Toppa med en klick rom och garnera med dill och citron.
Mal gärna över lite svart peppar.
 
Denna förrätt är en av Sveriges mest serverade förrätter.
lanserades av  kocken Tore Wretman på 50-talet.
 
 
 

Ungerska turospalacinta/Ungerska kesopannkakor med smak av citron och vanilj

Publicerad 2012-11-01 11:02:00 i desserter

Pannkaka
 
2 1/2 dl vetemjöl
6 dl mjölk
3 ägg
1/2 tsk salt
 
Vispa ut mjölet i hälften av mjölken
Tillsätt äggen, resten av mjölet och saltet
Vispa till slät smet
Grädda pannkakor
Det blir ca 10 stycken
 
 
Fyllning
 
250 gram keso
2 msk socker el efter egen smak
1 ägg gula
1 tsk vaniljsocker
rivet skal av en halv citron och saften
2 msk gräddfil
 
 
Blanda samman allt till en god fyllning
Fyll pannkakorna med fyllningen
Njut!!!
 
 
 

Om

Min profilbild

Matmamma

Hej alla matbloggare! Erika Varga-Persson heter jag ,är 49 år , gift med Mikael, har två underbara barn, som heter Angelica och Simon. Jag har ett brinnande intresse för matlagning och bakning. Spenderar mer än gärna tid i köket med att leka fram och prova nya recept. Min ambition är att ge dig som läsare kunskaper och framför allt modet att våga testa nya råvaror,smaker och tekniker. Har efter mycket efterfrågan från vänner och bekanta nu beslutat mig för att starta upp en blogg där jag med jämna mellanrum kommer att lägga ut recept på maträtter och bakverk.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela